Criptarea, tehnologie pe care se bazează și cryptomonedele, a ajuns la stadiul în care până și agenții guvernamentale nu dispun de tehnologia necesară perntru a descifra datele ascunse. De fapt, multe tipuri de metode criptografice sunt matematic imposibil de spart, indiferent de timpul și bugetul investit.

Deși cea mai bine știută autoritate din America este însărcinată să furnizeze Guvernului informații cruciale, aceasta se zbate să avanseze în investigații din cauza metodelor avansate de codificare a datelor.
În anii 2016-2017, FBI a fost incapabilă să spargă 7800 de gadgeturi care conțineau mesaje considerate de FBI ca fiind cruciale. Deși au primit aprobare judecătorească, nu au reușit sa citească datele datorită nivelului ridicat de criptare care le proteja.

Directorul FBI, Cristopher Wray, a dus statisticile la Conferința internațională de Securitate Cibernetică. Totuși, acesta susține că agenții lui dețin cunoștințe avansate de criptografie.

Deși agenții de la FBI au primit permisiune legală pentru a citi date de pe dispozitive confiscate, aceștia nu au primit permisiune de la encripție în sine.
Ironia aici,  constă în faptul că această criptare din zilele nostre se naște din cea care a fost făcută doar pentru militarii în secolul trecut. Nevoia de a proteja datele transmise în timpul războaielor a dus la dezvoltarea multor metode de criptare, care acum sunt valabile publicului larg.

Odată ce programatorii, așa zișii cypherpunks, au făcut rost de algoritmi, mișcări uriașe au fost făcute. Printre ele și cryptomonedele. Care va fi viitorul? Inginerii de software nu sunt dispuși să creeze o portiță în algoritmii lor așa că singura cale ar fi să se inventeze metode de decriptare mai bune, ceea ce e foarte puțin probabil să se întâmple deoaerce multe criptări sunt, matematic vorbind, imposibil de spart.